Shiatsu Ryoho

Shiatsu Ryoho is ontwikkeld door de Japanner Tokuijro Namikosi (1905-2000). Als jongen van zeven jaar oud heeft hij deze drukpunttherapie ontdekt toen hij zijn moeder masseerde die reuma had. Deze methode noemde hij shiatsu. Shiatsu Ryoho is een vingerdruk therapie waarbij er, voornamelijk met de duimen, druk wordt gegeven op bepaalde punten op het lichaam.

Veel drukpunten die worden gebruikt komen overeen met de drukpunten (tsubo's) die op de meridianen liggen.


Shiatsu Ryoho heeft vooral een westerse benadering. Ons lichaam heeft een autonoom zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt alle processen in ons lichaam die vanzelf gaan, zoals onze ademhaling. Samen met het endocriene stelsel (hormoonstelsel) zorgt het ervoor dat de homeostase van het lichaam elk moment wordt aangepast aan de eisen die op dat moment aan het lichaam gesteld worden. Homeostase is het op elkaar afstemmen van de processen in het lichaam om het in balans te houden.

Het autonoom zenuwstelsel wordt onderverdeeld in twee systemen. Het sympatisch zenuwstelsel zorgt voor de processen die nodig zijn bij werken, vluchten en vechten. Het parasympathisch zenuwstelsel zorgt voor de processen die nodig zijn bij ontspanning, herstel en opbouw van voorraad energie. Beide systemen zijn altijd actief en afhankelijk van wat er van de mens gevraagd wordt is het ene systeem dominanter dan het andere systeem. Wanneer dit ontregeld wordt kunnen klachten ontstaan.

Tijdens de shiatsubehandeling gaan we kijken of we door middel van de drukpunten op het lichaam het parasympathisch systeem kunnen activeren. Hierdoor kan door ontspanning herstel gerealiseerd worden zodat het lichaam weer in balans komt.

De behandeling vindt plaats op een behandeltafel.