~ Shiatsu Ryoho ~

 

 Shiatsu Ryoho is ontwikkeld door de Japanner Tokujiro Namikosi (1905-2000). Als jongen van zeven jaar oud heeft hij deze drukpunttherapie ontdekt toen hij zijn moeder masseerde die reuma had. Deze methode noemde hij ‘Shiatsu’.

 Shiatsu Ryoho is een vingerdruk therapie waarbij er, voornamelijk met de duimen, druk wordt gegeven op bepaalde punten op het lichaam. Wanneer een punt met druk wordt behandeld heeft dit een regulerende invloed op de met de betreffende punt verbonden organen en functies. 

 

Namikosi: “ shiatsu concentreert zich op het menselijke aspect in genezing en probeert de zelfhelende kracht in de mens te mobiliseren”

 

Even een stukje theorie

 

 Het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel regelt de onbewuste processen in ons lichaam zoals de hartslag en de bloeddruk. Het autonome zenuwstelsel is weer onderverdeeld in twee onderdelen: het sympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Deze systemen zijn altijd beide actief. Wat er op dat moment van jou verwacht wordt bepaald welk systeem dan dominant is.

 

In het kort:

 

Het sympathisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat we kunnen werken, vechten en vluchten. Wanneer dit systeem dominant is treden de volgende verschijnselen op:

 

Verhoging van de spiertonus

 

 

Versnellen van het hartritme

 

 

Vergroten van het hartminuutvolume

 

 

Verhoging van het bloedsuikergehalte

 

 

Versnellen van de ademhaling

 

 

Verwijding van de bronchiën

 

 

Vergroting van de pupillen

 

 

Vasthouden van urine

 

 

 

 

 

Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor een toestand van rust in het lichaam waarbij omstandigheden gecreëerd worden die opbouw van weefsel en herstel van het lichaam bevorderen. Wanneer dit systeem dominant is treden de volgende verschijnselen op:

 

Verlaging van de spiertonus

 

 

Toeneming van de peristaltiek van maag en darmen

 

 

Betere doorbloeding van slijmvliezen

 

 

Aandrang tot urineren

 

 

Vernauwing van de pupillen

 

 

Vernauwen van de bronchiën

 

 

Verkleinen van het hartritmevolume

 

 

Het hartritme daalt

 

 

 

 

 

Activiteit van het ene systeem houdt altijd een remming van het andere systeem in. Het evenwicht dat moet bestaan in de werking van het autonoom zenuwstelsel wordt een dynamisch evenwicht genoemd.

 

In tijden van stress is vooral het sympathisch zenuwstelsel actief en is er geen balans meer in het lichaam. Door middel van Shiatsu activeren we juist het parasympatisch zenuwstelsel zodat het lichaam kan gaan ontspannen en weer in een toestand van rust komt zodat het zich weer kan herstellen en er weer balans kan zijn.

 

 

Tijdens de sessie is het fijn om kleding te dragen dat gemakkelijk zit en graag even schone sokken aandoen. Na de sessie is het belangrijk rust te nemen omdat de behandeling nog een paar uur kan doorwerken. En voldoende water te drinken omdat er afvalstoffen vrij kunnen komen.

 

 

De behandeling vindt plaats op een behandeltafel.

 

De sessie duurt +/- 60 minuten en de investering is € 60,00.